Yoga is echt voor iedereen!

 

 

Ik heet Ineke en ik ben een echte doener.

 

Ik kan zonder er over na denken dingen gaan doen, ondernemen en opzetten. Ik ben avontuurlijk en vind het leuk om onbekende wegen in te slaan. Vol enthousiasme begin ik aan iets en kan mezelf daar dan in verliezen. Als dingen niet gaan zoals ik het graag wil, kan ik teleurgesteld raken in mezelf en in anderen. Dit is echt een thema waar ik nog veel in kan leren.

Een aantal jaren geleden kwam ik aanraking met yoga via een vriendin. Wat vond ik het spannend! Ik wist niet wat mij te wachten stond, wat voor kleding ik moest dragen, of ik wel ‘goed genoeg’ was om mee te doen. Maar ik voelde ook diep van binnen dat dit was wat ik op dat moment nodig had. En het was het allemaal waard, want tijdens die eerste yogales gebeurde er van alles in en met mij. Ik weet nog steeds hoe ik mij voelde na die les, het gevoel dat ik ineens beter kon voelen hoe het met mij ging! En daar was tegelijkertijd een enorme onzekerheid, want ik ben van nature niet lenig en tja, je kunt alleen ‘goed’ worden in yoga als je lenig bent, dat was althans mijn overtuiging. Niets is minder waar! Yoga gaat niet over hoe lenig je bent of over hoeveel conditie je hebt. Het gaat wel over jezelf, je eigen lichaam, voelen wat je nodig hebt en wat er gebeurd. Dat is wat ik heb moeten leren door de jaren heen. En ik zal je verklappen, ik ben nog steeds niet lenig, zal het ook nooit worden, maar yoga geeft mij net zoveel als een wel lenig iemand.

Na die ene les ben ik yoga blijven doen, omdat het mij zo helpt om m’n gedachten te ordenen, stil te worden van binnen en daardoor rust en tevredenheid te creëren. Yoga maakt dat ik veel beter kan voelen hoe het met mij gaat, wat ik nodig heb. En dat maakt mij een leuker en stabieler persoon, voor mezelf en daardoor ook voor anderen.