Bij Hatha Yoga volg je je adem. Klinkt heel makkelijk toch? Je adem volgen. Maar probeer het eens. Vaak weet je niet waar je adem zit. En wist je dat de adem iets over jezelf zegt? Het verteld je iets over je lichamelijke en innerlijke conditie.

Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende soorten yoga vormen. Hatha yoga is één van de grondleggers van de yoga. Vanuit deze vorm zijn er later allemaal andere vormen ontstaan. Ha staat voor zon en tha staat voor maan. Het mannelijke (zon) tegenover het vrouwelijke (maan). Yoga vormt de verbinding; door het volgen van de adem en het concentreren creëer je een eenheid tussen deze (en vele andere) tegenstellingen.

Door je adem te volgen, volgt de beweging. En door de beweging volgt de adem. Om uiteindelijk adem en beweging één te laten worden. Klinkt misschien wat zweverig maar geloof me het is echt heerlijk om jezelf op een pauze knop te kunnen zetten en even alleen bezig te zijn met jezelf en je eigen lichaam.

 

De les.

De les wordt langzaam opgebouwd waarbij je eerst jezelf warm maakt voor de wat uitdagendere houdingen. Tijdens de les wordt er niet persoonlijk gecorrigeerd. Mocht er een houding zijn die meer aandacht vraag dan bespreek ik dit klassikaal, met iedereen. Zo leer je het meest met elkaar. Zelf doe ik mee zodat je niet alleen een voorbeeld hebt van de houding, maar zodat we de les ook echt samen doen. De les word in een cirkel gegeven waardoor er een groepsgevoel en dit in de energie ook voelbaar zal zijn. Als je een houding niet mee wilt doen, is dit helemaal prima. Voel je vrij om je eigen grenzen te bepalen.

Maar niet iedereen ademt hetzelfde ritme? Klopt. Tijdens de les observeer ik wat een goed ademritme is die bij iedereen past. In het begin zal je ervaren dat je de adem af en toe niet kan volgen of helemaal niet voelt. Dan is het heel fijn dat iemand het tempo aangeeft. Door het vaker oefenen zal je merken dat je steeds meer beleving bij de adem ervaart en uiteindelijk in een heerlijke flow zit. Echt een moment voor jezelf!

 

Eigen beleving.

Hatha Yoga waar is het goed voor? Hoewel er tegenwoordig hele lijsten zijn te vinden op het internet waar yoga allemaal goed voor is, is het doen en de ervaring mega persoonlijk. Ieder lichaam is anders, ieders denken is anders, zo ook de uitwerking(en) van een beweging. Wil je weten hoe een Hatha Yogales voor jou voelt? Probeer een proefles! Meld je hier aan.

 

De lessen bij Yogingie zijn een combinatie van conditie, kracht, ontspanning, souplesse, uitdaging en vrolijkheid. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen!
Hatha Yoga zet je met beide benen op de grond, leert je je lichaam en het denken beter kennen, creëert een eigen en uniek rustmoment.